Arguments per a una novel·la negra de la societat actual

De camí a l’institut, cada dia, escolte les notícies de la ràdio d’Àpunt. Entre les diferents seccions de la primera hora de les Notícies del Matí (primer noticiari del dia), destaca la de successos. És diferent, res a vore amb les cròniques de les cadenes de televisió més sensacionalistes que ens ofereixen una visió propera al morbo esotèric, pròxima als instints i allunyada del rigor periodístic.

Per contra, els professionals de la ràdio valenciana donen compte dels casos de major rellevància dels jutjats valencians (al seu criteri, és clar) i, també, d’arreu de l’Estat si hi ha plets destacables. Amb una capacitat de síntesi digna d’un premi, en poc menys de cinc minuts (i a dos veus) enumeren els procediments judicials que comencen, o estan a punt de començar, o estan vistos per a sentència o ja l’han dictada.

El llistat de crims és tan sorprenent que el resultat és una crònica funesta, difícil d’assimilar. Moltes vegades, afigen actes delictius comunicats pels diferents cossos policials que encara no han passat a disposició dels tribunals. Aquest seguit depriment de malifetes (presumptament, la majoria) ens presenta una realitat social diària més pròpia d’un certamen literari de novel·la negra de ficció que del nostre dia a dia.

Certament, les notícies que escoltem cada dia no ens deixa en bon lloc com a societat i ens situa davant d’un món (presumptament) gens equilibrat, capaç de les atrocitats més repugnants que passen desapercebudes i ens demostren com de difícil és el gènere humà (capaç de compaginar els éssers més extraordinaris i els vilans més despietats) o com és d’imperfecte el sistema en què vivim (capaç d’encimbellar uns i espenyar uns altres).

Òbviament, no es pot profunditzar en l’anàlisi dels casos i objectivar les causes i les conseqüències de cadascun però no cal ser massa espavilat per intuir com de malalta està la nostra societat si diàriament es produeixen notícies de l’estil que tot seguit ressenyem... I per concloure que fan falta molts més recursos que milloren el diagnòstic i mitiguen els símptomes.

La diversitat de successos és grotesca[1]:

Un director d’un banc acusat d’estafa al seu futur sogre i quatre amics.

Una federació de centres d’ensenyament privats i concertats condemnada per irregularitats en les subvencions públiques concedides per la Generalitat.

Polítics acusats de malversació de cabals públics, frau i suborns.

Polítics acusats de fer contractes ficticis d’alta direcció a càrrec de la despesa pública.

Un exalcalde, la seua filla i un soci acusats de frau, malversació i blanqueig de capitals.

Un home acusat de retindre un altre de huitanta anys i furtar-li els diners de la pensió.

Una banda criminal itinerant d’homes, especialitzada en robatoris amb força, acusada de forçava caixes fortes amb serres radials i bufadors.

Un grup organitzat d’una desena d’homes desmantellat, acusats de robar caixers fent servir explosius.

Tres joves acusats de cometre robatoris en comerços amb tapes del clavegueram.

Dos homes condemnats per haver comés vora vint robatoris, amb tècniques variades: estiró de borses de mà, robatori de joies i un cotxe d’una casa, assalt de huit gasolineres i un supermercat.

Un home acusat d’un delicte de robatori amb violència per assaltar i agredir una dona de 84 anys al portal de sa casa.

Dos homes condemnats per agredir a un propietari d’un restaurant després d’haver begut.

L’Església Catòlica acusada d’immatricular immobles.

 

Un home detingut per un atropellament.

Un home de 53 anys desaparegut.

Un home acusat d’intentar assassinar un altre (per l’esquena), amb un matxet, i de lesionar la dona.

Un home acusat d’espentar una dona, tirar-la a terra i causar-li lesions... el 2011.

Un home condemnat a la pena de presó permanent revisable per violació i assassinat d’una jove de 15 anys.

Un home de 67 anys assassinat a sa casa, lligat de caps i peus i amb signes de violència.

Un home i els seu fill menor d’edat incriminats per apunyalar i matar un altre home de vint-i-set, la dona del qual era familiar dels acusats.

Un empresari acusat de possible delicte d’homicidi imprudent i contra el dret dels treballadors, per no auxiliar un treballador seu (de 52 anys) que va caure d’una bastida i per no avisar els serveis d’emergència. L’home mort treballava sense contracte i sense mesures de seguretat i l’empresari el va abandonar prop de l’hospital, on va morir com a conseqüència de la caiguda.

Quatre homes condemnats per matar-ne un altre, a colps i per les mordaces que van utilitzar.

 

Un home acusat de violar la seua cosina menor d’edat.

Un home acusat de violar una amiga.

Un pastor (d’una església protestant), la seua dona i un tercer, acusats de robar, d’intent de segrest i de coacció a un altre home que s’havia negat a mantindre relacions sexuals amb el retor.

Un home de 48 anys acusat d’abús sexual i de corrupció de menors per, presumptament, mantindre relacions sexuals i intercanviar fotografies de contingut sexual amb un menor de 15 anys.

Un home acusat de violar, maltractar i retindre contra la seua voluntat una dona amb qui havia mantingut una relació sentimental, i a la qual ja havia agredit amb anterioritat la víctima.

Un home acusat de violar una dona amiga seua en una vivenda mentre ella dormia.

Un home acusat d’un delicte d’agressió continuada a menors, per presumptament obligar a la neboda menor d’edat de la seua dona a mantindre relacions sexuals, durant huit anys (des de que la xiqueta tenia 6 anys).

Un home condemnat per abusar sexualment de la seua fillastra des de que ella tenia 14 anys. La mare de la xiqueta, durant el juí, es va posar del costat de l’home perquè pensava que la xiqueta volia trencar la parella.

 

Un cirurgià maxil·lofacial acusat de negligència mèdica per les lesions provocades a una pacient.

Un home acusat d’un delicte de detenció il·legal per, presumptament, retindre un menor edat a l’habitació d’un pis després d’amenaçar-lo amb un ganivet de grans dimensions. Els dos ja es coneixien abans per haver fet negocis relacionats amb el narcotràfic.

 

Amb totes aquestes notícies es podrien escriure moltes novel·les. Però, recordeu, la realitat sempre supera a la ficció.



[1] Aquesta és només una relació de les notícies escoltades durant la darrera setmana. Podeu accedir a la secció A la carta d’Àpunt si en voleu escoltar més.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CRÍTICA DE LIBROS: "La Orgía perpetua (Flaubert y Madame Bovary)", de M. Vargas Llosa

CRÍTICA DE LIBROS: “Volver a dónde” de Antonio Muñoz Molina - 343 págs.

LES VARIETATS LOCALS. Importància del manteniment de la diversitat en les espècies conreades i seguretat alimentària