Atemptat al Memorial democràtic d’Almassora

 

Foto: Joan Pinyana, Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló
Foto: Joan Pinyana, Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló

Huitanta anys va tardar l’Estat en reconèixer públicament les víctimes almassorines del franquisme i del nazisme. I només tres mesos han tardat en atemptar contra l’escultura del Memorial en record de les víctimes del franquisme i dels camps d’extermini nazis inaugurat el 6 de desembre de 2020.

L’atac ha consistit en arrencar la placa central del monument, on destacava la següent inscripció: “En memòria de les víctimes almassorines de la repressió franquista i dels camps d’extermini nazis”. L’acte no es pot considerar vandalisme urbà perquè han hagut d’utilitzar ferramentes especialitzades. A més a més, l’atemptat ha sigut selectiu ja que no han eliminat la referència a les víctimes sinó aquell que recorda les causes.

Fonts vinculades al Grup de Recerca de la Memòria Història de Castelló han condemnat l’atac i han volgut deixar clar que la lluita antifeixista és necessària i permanent i, per això, la tornaran a col·locar.

L’Ajuntament d’Almassora, en compliment d’una moció aprovada en 2019 a iniciativa del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i la CGT, havia celebrat un acte d’homenatge a les desenes de persones d’Almassora represaliades per la dictadura  franquista i a els tres veïns assassinats en els camps d’extermini nazis.

L’assalt no ha sigut reivindicat per ningú però representa un atac a tota la societat quan, tot just ara, tantes dècades després d’acabada la Guerra Civil (provocada pels que després la guanyarien) comença, tímidament, a conciliar la seua memòria amb les víctimes perseguides i ignorades.

Una democràcia avançada no pot tolerar aquestes mostres d’intolerància.

 


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CRÍTICA DE LIBROS: "La Orgía perpetua (Flaubert y Madame Bovary)", de M. Vargas Llosa

CRÍTICA DE LIBROS: “Volver a dónde” de Antonio Muñoz Molina - 343 págs.

LES VARIETATS LOCALS. Importància del manteniment de la diversitat en les espècies conreades i seguretat alimentària