Tancarà l’oficina de repartiment de Correus a Almassora?


Correus tanca la paradeta a Almassora i desplaça tot el personal a Vila-real. Eixa, almenys, és la intenció de la companyia estatal, immersa en un procés de reestructuració empresarial. Tot i això, de moment, el trasllat ha quedat suspés per l’actual emergència sanitària, que fa molt difícil ajuntar tanta gent en unes dependències.

La concentració (com l’anomena l’empresa a nivell intern) es justifica per optimitzar recursos, sobretot, en l’estalvi del lloguer del local d’Almassora. A priori, no hi haurà reducció de la plantilla i, segons les previsions de la pròpia empresa, el fet de concentrar la gent de les dues delegacions en una, permetrà suportar baixes o situacions imprevistes amb majors recursos disponibles. A més a més, els càrrecs de Jefatura tampoc hauran de ser suplits en cas de baixa o absència perquè s’hi concentren en una única delegació.
Per tant, podem intuir que, si bé no es perdran llocs de treball, les condicions laborals es ressentiran ja que les baixes (o situacions imprevistes) les haurà de cobrir la resta de la plantilla amb la consegüent sobrecàrrega de feina que això suposa. Aleshores, el que pot passar és que la qualitat del servei públic quede deteriorada, sobretot, per a la gent d’Almassora.
L’empresa creu que amb aquestos ajustos millorarà l’organització, control i prestacions del servei en unificar una zona molt gran de repartiment sota una única supervisió. Però, és de sentit comú pensar que, per molt que s’unifiquen les dues zones, per molt prop que estiguen, si les mesures no van acompanyades de majors dotacions en recursos humans difícilment la qualitat del servei poden millorar. Més bé, al contrari.
Siga com siga, els propis treballadors no ho veuen clar i pensen que, de cara la privatització imminent de Correus, s’estan produint moviments estranys de càrrecs intermedis que segurament volen afiançar-se dins d’una estructura empresarial totalment privada.
Una estratègia basada només en criteris d’eficiència econòmica, diuen, empitjorarà el servei. Hui per hui, el servei postal és un dret reconegut per la UE. Qualsevol mesura encaminada a retallar prestacions provoca un deteriorament dels drets individuals de les persones i això és intolerable. La reestructuració que es proposa ara en Almassora entra dins d’eixa línia.
En tot cas, els treballadors diuen que açò no és nou però s’acosta el final i ara els moviments ja no es poden tapar perquè comencen a afectar directament als drets de les persones. Segurament, no ens n’adonem perquè ja hem incorporat a les nostres vides el servei de missatgeria i de paqueteria capaç de transportar qualsevol tipus de mercaderia des de l’altra punta del món. El comerç electrònic ha sigut un dels grans beneficiats. Però, el servei postal va més enllà perquè, quina empresa de distribució pot assegurar una cobertura del 100% del territori?
En aquest sentit, posen l’exemple dels treballadors eventuals que es van incorporar a Correus; gent contractada només per uns dies que pot repartir en qualsevol poble. El treball del carter de tota la vida, es perdrà, ens conten. I això, pot semblar una qüestió menor però hi ha una diferència abismal entre un carter [funcionari] i un repartidor [eventual] perquè mentre el primer coneix el territori i a les persones que hi viuen i té la capacitat de resoldre qualsevol imprevist, el segon només té un objectiu: tornar amb el carret buit i no li importa res més perquè demà estarà en un altre lloc.
Per això, veuen amb preocupació aquestes maniobres que només poden deteriorar el servei postal a Almassora, una ciutat de més de 25.000 habitants i amb zones extenses com la platja que ara quedaran mal abastides. El cas d’Almassora és paradoxal, afirmen, perquè no és un nucli rural, amb poca gent sinó una ciutat. El servei quedarà malmés perquè, si bé hi haurà una oficina d’atenció a la gent, per exemple, les entregues que tinguen alguna incidència no sabem on podran resoldre’s perquè a partir d’ara les notificacions, correus certificats, qualsevol paquet o carta que no siga entregada transitarà de tornada a Vila-real que haurà de custodiar-la fins que el destinatari la puga replegar. Queden massa incògnites per resoldre i, al final, qui pagarà totes les conseqüències serà la gent del carrer.
Amb tot, els treballadors d’Almassora pretenen donar a conèixer aquesta situació (que no es nova; busqueu a Google i voreu) i alerten sobre les conseqüències negatives que pot tindre per a la gent la decisió de tancar l'oficina de repartiment. Per això, demanen a l’Ajuntament que intercedisca com ja han fet altres municipis de la província. De moment, el govern municipal no s’ha pronunciat mentre l’oposició ja ha fet alguns moviments.[1]


[1] No deixa de ser curiós que siga el PP d’Almassora qui presente una moció al Ple de l’Ajuntament demanant que no es produïsca el reagrupament amb Vila-real quan aquest partit polític ha sigut un dels principals valedors del procés de privatització del servei. Primer, al 2001 quan Correus es va convertir en una Societat Anònima Mercantil. Després, a l’empara de la reforma laboral de 2012, quan es van reduir de manera significativa les plantilles; i, finalment, amb l’informe que va demanar el govern de Mariano Rajoy a una consultora, amb l’objectiu de justificar la privatització de la xarxa de Correus. Llegiu aquestos articles: 1, 2, 3.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CRÍTICA DE LIBROS: "La Orgía perpetua (Flaubert y Madame Bovary)", de M. Vargas Llosa

CRÍTICA DE LIBROS: “Volver a dónde” de Antonio Muñoz Molina - 343 págs.

LES VARIETATS LOCALS. Importància del manteniment de la diversitat en les espècies conreades i seguretat alimentària