Espigons, JA! El clamor davant la nova ampliació del Port de Castelló

Espigons, JA! El clamor davant la nova ampliació del Port de Castelló

 


La societat, en general, sol tindre la memòria curta. Hi ha tendència a oblidar episodis especialment traumàtics i, quan es tornen a manifestar, no es recorda què va passar abans i el sentit crític desapareix. Exemples en tenim uns quants però és molt significatiu el tema de la nostra mar.

Fa més de vint anys vam viure una de les mobilitzacions socials més grans de la nostra Història, en contra d’una nova ampliació del Port de Castelló. Recorde que es van presentar milers d’al·legacions a un projecte molt perjudicial per a la nostra costa però tot va quedar en paper mullat i l’expansió es va acabar materialitzant.

Des d’aquell moment fins ara, el canvi climàtic s’ha agreujat i les afectacions de les tempestes (a deshora i cada vegada més fortes) només permeten quantificar els danys i esperar que el proper temporal no siga tan greu, davant la passivitat de les diferents administracions de l’Estat.

Ara, a les portes d’una nova ampliació del Port, diferents associacions de veïns de la mar han començat a mobilitzar-se una altra vegada. En veritat, mai s’han quedat aturades però es veu que s’ha tornat a vesar el got de la paciència. Aconseguiran activar a la resta del poble?

El problema és prou conegut. L’ha explicat (i continua fent-ho) Jesús Bernat al segu blog Imatgies. En una de les seues últimes entrades, ha tornat a exposar una lliçó magistral dels fonaments de l’assumpte (ESPIGONS, JA! Platja d’Almassora).

Siga com siga, la reivindicació ara es centra en els espigons, segurament, la millor forma de protegir el nostre litoral que, durant l’últim segle, només ha fet que retrocedir en proporció inversa al creixement del Port. L’evidència és, fins i tot, empírica: a la mar d’Almassora hi ha algunes villes construïdes ara fa cent anys que no s’han mogut ni un centímetre i han passat d’estar separades de l’aigua uns centenars de metres a estar en primer línia hui en dia.

En aquest sentit, l’exigència de protegir el litoral amb una línia paral·lela d’esculleres que ature les envestides de la Mediterrània és una qüestió de sentit comú. I no és nova la idea. En veritat, es basa en un vell projecte dels anys noranta que pretenia construir una desena d’espigons però només se’n van fer dos.

Per tant, la cosa ve de llarg. Els col·lectius de veïns de la platja ja han començat a mobilitzar-se. I no només pel tema dels espigons sinó que també alguns veïns han iniciat una batalla judicial pel tema de la contaminació de les empreses del polígon del Serrallo. I també contra el PAT, un projecte que amenaça l’estabilitat jurídica de les vivendes construïdes a l’empara del PGOU de 1998, en permetre urbanitzacions a pocs metres d’una zona industrial (sense que ningú, en aquell moment, diguera res).

Així, els problemes són múltiples i val a dir que no només afecten a la gent de la platja perquè aquell espai pertany a Almassora, com qualsevol altre. És un assumpte de tot el poble i ens implica a tots, independentment d’on visquem. Potser, fa dues dècades aquell rebombori social (Salvem la Mar) no va arribar a res i molta gent es va desencantar. Però, al final, els conflictes no resolts acaben reapareixent.

Aleshores, cal deixar ben clar que la inacció de les administracions (sobretot, de l’Ajuntament) ens torna a deixar contra les cordes perquè els problemes lluny de desaparéixer, s’han multiplicat. Reunions. Mocions. Declaracions. Acords. Promeses. Paraules...

Mentrestant, les previsions de l’Autoritat Portuària de Castelló és seguir creixent i ja planeja un nou moll en la dàrsena sud[1].

Ens tornaran a passar per damunt?



[1] El Estrecho Digital: La Autoridad Portuaria de Castellón impulsa el proyecto “Delphinidae” (12 de febrer de 2022) https://www.elestrechodigital.com/2022/02/12/la-autoridad-portuaria-de-castellon-impulsa-el-proyecto-delphinidae/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CRÍTICA DE LIBROS: "La Orgía perpetua (Flaubert y Madame Bovary)", de M. Vargas Llosa

CRÍTICA DE LIBROS: “Volver a dónde” de Antonio Muñoz Molina - 343 págs.

LES VARIETATS LOCALS. Importància del manteniment de la diversitat en les espècies conreades i seguretat alimentària